Kurseni energji me ndriçimin

Të gjithë duhet të përballemi me faktin se është koha për të kursyer energji. Jo vetëm për shkak të faturave të larta të gazit dhe energjisë, por edhe për t'i dhënë ndihmë mjedisit dhe për të jetuar më të qëndrueshëm. Por çfarë hapash mund të ndërmerrni? Lexoni më poshtë se çfarë mund të bëni për të kursyer energji.


Kurseni me ndriçimin LED

Ndriçimi LED është më efikasi në energji kur bëhet fjalë për ndriçimin. Në fakt, një llambë LED konsumon 80% deri në 90% më pak energji sesa llambat halogjene ose inkandeshente. Dëshironi të mësoni më shumë se si mund të kurseni energji me ndriçimin LED dhe çfarë mund të bëjë ai për ju?


Kurseni me dritat e ventilatorit në tavan

A e dini se mund të kurseni gaz dhe energji edhe me dritat e ventilatorit në tavan? Kjo për shkak se shumica e freskoreve kanë një modalitet dimëror përveç modalitetit veror. Kur tehet e ventilatorëve kthehen nga ana tjetër, ai ka një efekt ngrohës dhe jo ftohës. Për më tepër, ato mund të përdoren në mënyrë perfekte për të rënë në sy, ventilatorët e tavanit me llamba lëshojnë dritë dhe konsumojnë mesatarisht 20 herë më pak energji elektrike sesa kondicionerët! Dëshironi të dini saktësisht se si funksionon?


 

Ndriçues inteligjentë

Ndriçimi inteligjent është gjithmonë ndriçim LED, gjë që e bën atë efikas në energji! Por për shkak se mund t'i kontrolloni këto edhe nga distanca, nuk keni kurrë shumë drita të ndezura. Edhe kur nuk jeni në shtëpi. Ndriçimi inteligjent shpesh vjen me ngjyra të ndryshme. Përdorimi i një nuance të ngrohtë ngjyrash gjithashtu e bën menjëherë dhomën të duket më e ngrohtë. Dhe nuk keni pse të ndizni menjëherë ngrohjen kur bëhet pak e ftohtë.

 

Ndriçimi me sensor

Natyrisht, ndriçimi i jashtëm nuk duhet të jetë gjithmonë i ndezur. Është humbje kur nuk e përdor. Ndriçimi me detektorë lëvizjeje siguron që drita të ndizet vetëm kur ju nevojitet. Llamba fiket automatikisht pas disa sekondash kur nuk dallon më lëvizje.

 

Ndriçim diellor

Gjenerimi i energjisë me diellin: nuk bëhet më i qëndrueshëm se kaq! Ndriçimi ynë diellor i jashtëm siguron që kopshti juaj të ndriçohet në një mënyrë efikase nga ana e energjisë. Llamba konverton rrezet diellore në energji, e cila ndriçon dritat e kopshtit tuaj sapo errësohet.


Rreth etiketës së energjisë

Para se të blini një pajisje elektrike, kontrolloni gjithmonë etiketën e energjisë. Kjo sepse ajo tregon konsumin e energjisë në kWh për 1,000 orë. Etiketa e energjisë mund të jetë një faktor vendimtar kur blini një produkt. Në fakt, mund t'ju kursejë shumë para kur zgjidhni një produkt me një etiketë më të gjelbër.


Një ambient i brendshëm i lehtë

Duket e qartë, por ndoshta i ka shpëtuar vëmendjes tuaj. Një ambient i brendshëm i lehtë Duke përdorur ngjyra të lehta, ju keni nevojë për më pak dritë, gjë që rezulton në uljen e përdorimit të energjisë elektrike. Ja si duket. Ngjyrat e errëta thithin dritën, ndërsa ngjyrat e lehta e reflektojnë atë. Përveç kësaj, një ambient i brendshëm i lehtë të bën të ndihesh me një hapësirë më të madhe. Një situatë e favorshme!

Ngjyrat e ngrohta të lehta krijojnë një ambient të ngrohtë të brendshëm

Gjithçka ka të bëjë me një ndjenjë ngrohtësie! A e dini se nëse zgjidhni një burim drite me një numër të ulët Kelvin, ai automatikisht duket më i ngrohtë? Truri juaj ju mashtron duke menduar se duket e ngrohtë në dhomë për shkak të ngjyrës së lehtë. Një mënyrë shumë e thjeshtë por efektive për ta bërë atë të duket më e ngrohtë!

Abazhur qelqi ose i lehtë

Abazhurët prej qelqi ose të lehtë gjithashtu mund të kontribuojnë në më shumë ngrohtësi në ambientet e brendshme. Për shembull, duke zgjedhur një abazhur në ngjyrë të bardhë ose ngjyrë bezhë. Ose duke vendosur një burim drite të ulët Kelvin në një abazhur xhami. Është shumë e dukshme dhe një ngjyrë e ngrohtë e lehtë gjithashtu kontribuon në një ndjenjë më të ngrohtë!


Savings tips

So besides being environmentally conscious, lighting can also make a significant contribution towards reducing power consumption and therefore energy bills. But what else can you do in order to design your interior as energy efficiently as possible?

 

Read more

Pyetjet të shpeshta

 

  • A është LED më efikas se halogjeni?

Po, një llambë LED konsumon mesatarisht 8 herë më pak energji sesa një llambë halogjene për të prodhuar të njëjtën sasi drite. Krahasuar me një llambë inkandeshente, kjo është 10 herë më shumë!

 

  • Pse ndriçimi LED ndonjëherë vjen me një etiketë energjie E, F ose G?

Shumë gjëra kanë ndryshuar që nga nëntori 2021 kur bëhet fjalë për etiketat e energjisë. Produktet e përdorura për të dhënë një etiketë A++, një etiketë që nuk ekziston më. Llambat që më parë kishin një etiketë A+ tani mund të bien nën etiketën C. Kjo për shkak se udhëzimet janë përditësuar, pasi produktet me efikasitet energjetik po evoluojnë me shpejtësi dhe Bashkimi Evropian dëshiron të inkurajojë kompanitë që të jenë në gjendje të lejojnë zhvillimin e produkteve në kushte të qëndrueshme.

 

  • Cilat llamba përdorin më pak energji elektrike?

Llambat LED janë burimet ndriçuese më efikase nga ana energjitike që ekzistojnë.